dimarts, 10 de març del 2015

India 2013/14

Aquest hivern he tingut l'oportunitat de tornar a l'India i viure tot una serie d'experiències algunes de les quals he decidit compartir aqui amb tots vosaltres intentant no caure en el "diari d'un turista" i si ampliar la informació sobre diferents formes artístiques, com sempre focalitzats en el tabla i les percussions. Som-hi!

La meva primera parada va ser a Rishikesh, la ciutat sagrada a la vora del Ganges on va començar el meu viatge amb el tabla i el yoga al 2003. Allà vaig compartir uns dies amb els meus amics i germans, els fills del meu primer mestre de tabla Utam Das, en pau descansi.


El Ganges al seu pas per Rishikesh.

Des d'allà em vaig dirigir cap a Kolkata, destí principal d'aquest meu 5è viatge a l'India, on viu el meu mestre actual Pandit Sankah Chatterjee.
Kolkata (abans Calcuta), es una de les grans ciutats de l'India, antiga capital britànica al subcontinent va ser creada per una població de mig milió de persones, avui en dia hi viuen uns 20 milions (si, estan bastant apretats), en aquella ciutat on passen moltes coses i especialment art, i música, i tabla!
Així de seguida vaig poguer assistir a la "Classical Music Conference 2014" de l'auditori Rabindra Sadan, on destacaba l'actuació d'Ustad Tari Khan, segurament el tablista mes conegut del Pakistan, va fer un recital de tabla solo que ens va deixar tremolant a tots els assistents!


Ustad Tari Khan tot just començant el seu recital.

Altres concerts han seguit aquest festival, sens dubte el mes emotiu va ser l'organitzat en memòria d'en Kamal Bandhyopadhay deixeble del llegendari cantant Ustad Amir Khan i music d'harmonium que ha acompanyat grans figures de la música clàssica hindustani moltes vegades juntament amb el meu mestre al tabla. Així van ser diversos els músics i col·legues que el van recordar i a continuació vàrem poguer viure tots plegats una bonica vetllada de música en l'ambient mes autèntic de Kolkata.


Guruji recordant moments compartits amb Kamal Bandhyopadhyay.


Fantàstic concert de Omkar Dadarkar acompanyat al tabla pel nostre gurubhai i increible músic Subhajyoti Guha.


Un altre moment del concert on es pot percebre una mica l'ambient del hall.


Segon concert amb Indradip Ghosh al violí i Biplab Battacharya al tabla.


Amb els amics i també estudiants Estela i Patrick de París i en Walid de Berlin.


Guruji amb la seva neta Shruti. 

En Kamal Bandhyopadhyay va ser també mestre de la filla de Guruji, la Sangeeta Bandhyopadhay  una de les grans veus de l'India, ha rebut formació en tres de les gharanes de cant (Lucknow, Patiala i Indore), amb ella he tingut el privilegi de començar a estudiar el cant khyal.


Fent classe amb Vidushi Sangeeta Badhyopadhyay.

L'event mes destacat de l'escena musical de Kolkata segurament sigui "Dover Lane Music Conference", quatre dies de música que comença al vespre i s'allarga durant tota la nit, en aquest entorn actuen els mes grans noms de la música clàssica de l'India, aquest any destacàben Anoushka Shankar i Alam Khan així com Ustad Sahid Parvez, Ajoy Chakraborty, Pt Hariprasad Chaurasia, Rashid Khan, Purnima Sen, etc, i segurament el concert mes entretingut va ser el protagonitzat per Anindo Chatterjee amb Bhavani Shankar (pakhawaj), Thiruvarur Bhakthavatsalam (mridangam) i Ghatam Giridhar Udupa, un super quartet de percussions que entre la força que hi posàven i el volum de l'equip de só casi fan caure l'auditori.


Va ser molt especial veure lo bé que s'ho passàven!

A destacar el contacte amb Mr Bhuto, increible luthier de tabla, ja el seu pare feia els tabla per guruji i ell segueix la tradició familiar tant pel mestre com pels seus deixebles, gran persona i gran sentit de l'humor tot i que només parla bengalí ens vam fer unes bones rialles amb ell.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada